Hej Christian. Du skriver ikke, hvor meget du kender til trædrejning i forvejen, så her er et par begyndertips. Dem må du så ignorere, hvis du ved det i forvejen.
Vigtigst: Sav/skær træet op hurtigst muligt.
Fjern HELE marven fra træet, gerne en centimeter eller to til begge sider. Drej dine skåle ud fra de halv-cylindre, du har efter at have fjernet marven.
Forsegl endetræet - det, der var opad og nedad på træet.
Grovdrej skålene til en énsartet vægtykkelse på 10% af skålens diameter.
Lad de grovdrejede skåle tørre i læ, skygge og tørvejr udendørs. Jeg putter mine grovdrejede skåle i brune papirsposer, det forsinker tørringen så den sker mere ensartet. Nogen vælger at lægge spånerne fra grovdrejningen med i posen, det har jeg ikke gode erfaringer med.
Sommerfældet træ indeholder meget saft og birkesaft indeholder meget sukkerstof. Derfor vil dit træ let blive angrebet af mug og skimmel. Det gælder især hvis du som jeg pakker skålene ind. Det kan du undgå ved at tørre skålene over med en mættet opløsning af citronsyre i vand (200g/liter).
Hvis du ikke har bemærket søgefunktionen oppe i højre hjørne, så brug lidt tid på den, der er rigtig mange gode oplysninger at finde i ældre indlæg.
VH, Lars
_________________ Pejsebrændeforædler
Senest rettet af DenKedelige 06 sep 2021, 21:15, rettet i alt 1 gang.
|