www.woodturning.dk

WoodTurning.dk et forum for alle med interesse i trædrejning
Dato og tid er 21 nov 2019, 16:46

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]




Skriv nyt emne Svar på emne  [ 12 indlæg ] 
Forfatter besked
Indlæg: 24 maj 2017, 01:42 
Offline
Ny bruger

Tilmeldt: 24 maj 2017, 01:36
Indlæg: 2
Hej,

Skal lave nogle skærebrætter og knivblok ud af ahorn. Har besluttet mig for at bruge Dana Lim D3 430 lim, men er stadig i tvivl om, hvilken olie jeg skal bruge som finish.

Vil gerne bruge det der hedder: "Mineral Oil" på engelsk, men synes det er lidt svært at finde ud af hvad det er her i danmark. Er kommet frem til at det skulle være paraffinolie, som kan købes i biltema:

http://www.biltema.dk/da/Byggeri/Maling ... 000019182/

Dog virker databladet frastødende, da det virker meget giftig ved indtagelse. Olien indtages selvfølgelig ikke direkte, men er i tvivl om den er "madsikker". Ville høre hvad i bruger til finish på skærebrætter og om i mener denne paraffinolie kan bruges?

Tak forhånd :)


Top
 Profil  
 
Indlæg: 24 maj 2017, 06:29 
Offline
håbløs træ krammer
Brugeravatar

Tilmeldt: 20 jun 2010, 19:17
Indlæg: 3936
Geografisk sted: Gislev
Du er ikke den eneste, der har bøvl med at få rede på mineral oil.
Prøv lige at klikke på "Søg" knappen oppe i højre hjørne af skærmen og skriv "mineral oil", så får du et antal indlæg frem, hvor du kan finde en del nyttig info.

VH, Lars

_________________
Pejsebrændeforædler


Top
 Profil  
 
Indlæg: 24 maj 2017, 10:10 
Offline
håbløs træ krammer
Brugeravatar

Tilmeldt: 12 mar 2008, 18:56
Indlæg: 2858
Geografisk sted: Slagelse
Køb den på apoteket, så er du sikker på at den er OK til indvortes brug.

Jeg har haft god succes ved at pladre det på ad flere gange og lade det stå til det er tørret ind (=trængt ind i træet).

Derefter olieret med valnøddeolie til madlavning, som tørrer relativt hurtigt og kan bruges senere til at opfriske brættet efter brug.

NB: du laver brættet rigtigt af endetræ, ikke?

_________________
....med hilsen fra Sydsjølunds fagre sletter

Jesper

Det er utroligt hvor meget man kan opnå med et venligt smil og et par Euro i hånden.


Top
 Profil  
 
Indlæg: 24 maj 2017, 12:30 
Offline
Ny bruger

Tilmeldt: 24 maj 2017, 01:36
Indlæg: 2
Agerbundsen skrev:
Køb den på apoteket, så er du sikker på at den er OK til indvortes brug.

Jeg har haft god succes ved at pladre det på ad flere gange og lade det stå til det er tørret ind (=trængt ind i træet).

Derefter olieret med valnøddeolie til madlavning, som tørrer relativt hurtigt og kan bruges senere til at opfriske brættet efter brug.

NB: du laver brættet rigtigt af endetræ, ikke?


Hej,

Tak for svaret. Jo jeg laver brættet af endetræ


Top
 Profil  
 
Indlæg: 24 maj 2017, 15:06 
Offline
håbløs træ krammer
Brugeravatar

Tilmeldt: 16 jun 2010, 13:22
Indlæg: 2286
Geografisk sted: Ballerup
Jeg må lige hi-jacke tråden.

Til mig selv og måske også andre som ikke lige kan gennemskue det. Hvorfor lige endetræ?

_________________
Man skal lære af andres fejl, livet er for kort til at lave dem alle selv

glad medlem af Axminster 1200 klubben

aktiv bruger af narko gasser!


Top
 Profil  
 
Indlæg: 24 maj 2017, 15:26 
Offline
håbløs træ krammer
Brugeravatar

Tilmeldt: 20 jun 2010, 19:17
Indlæg: 3936
Geografisk sted: Gislev
Fordi så skærer du ikke træfibrene over ved brug. Sidetræ får lidt for hurtigt dybe huller.
Du kender sikkert fænomenet fra billige smørebrædter.
VH, Lars

_________________
Pejsebrændeforædler


Top
 Profil  
 
Indlæg: 24 maj 2017, 18:16 
Offline
håbløs træ krammer
Brugeravatar

Tilmeldt: 31 dec 2011, 16:19
Indlæg: 677
Geografisk sted: ebeltoft
Til orientering så sløver endetræ ikke kniven så meget som sidetræ, tænk på træ som et stort bundt af sugerør, når du skærer mod enden af sugerøret er der en mindre overflade i kontakt med skæret og mindre slid, vores køkkenknive bliver kun strøget 3-4 gange om året med strygestål og på slibesten hvert 3.-4.år og det til trods for flittig daglig brug.

_________________
gammel nybegynder
Endelig medlem af Vicmarc klubben

Ole Juhl Nielsen
Trædrejeren fra Ebeltoft


Top
 Profil  
 
Indlæg: 24 maj 2017, 19:11 
Offline
Bjerg af spåner

Tilmeldt: 11 nov 2013, 19:50
Indlæg: 228
Geografisk sted: Klitmøller
Ikke helt enig, mht endetræ ikke sløver knive. Det er ikke kun fladen men bestemt mere hårdheden der sløver kniven. Og da man laver dem i endetræ, fordi det er hård, ja så tro jeg ikke rigtig på din påstand.

_________________
"At turde er at miste fodfæste for en tid - ikke at turde er at miste sig selv." ( Søren Kierkegaard)


Top
 Profil  
 
Indlæg: 25 maj 2017, 06:15 
Offline
håbløs træ krammer
Brugeravatar

Tilmeldt: 12 mar 2008, 18:56
Indlæg: 2858
Geografisk sted: Slagelse
Martin,

Endetræ holder sig pænt meget længere. Du skærer ned melem fibrene, men skærer dem ikke over som du gør på et almindeligt bræt. Endetræ suger også mere olie til sig, så det lukker for indtrængning af vand og andre væsker.

_________________
....med hilsen fra Sydsjølunds fagre sletter

Jesper

Det er utroligt hvor meget man kan opnå med et venligt smil og et par Euro i hånden.


Top
 Profil  
 
Indlæg: 25 maj 2017, 08:20 
Offline
håbløs træ krammer
Brugeravatar

Tilmeldt: 16 jun 2010, 13:22
Indlæg: 2286
Geografisk sted: Ballerup
Viden er guld, jeg takker for svaret!

_________________
Man skal lære af andres fejl, livet er for kort til at lave dem alle selv

glad medlem af Axminster 1200 klubben

aktiv bruger af narko gasser!


Top
 Profil  
 
Indlæg: 27 maj 2017, 22:52 
Offline
Ny bruger
Brugeravatar

Tilmeldt: 02 apr 2016, 07:41
Indlæg: 20
Geografisk sted: Ejby ved Køge
Når jeg skal lave ting, som skal bruges til mad bruger jeg enten vindruekerneolie, som jeg har læst skulle være den eneste madolie, der ikke harsker (der er muligvis flere, keder dem bare ikke), og ellers bruger jeg Ikeas olie til skærebrætter. Det er en mineralsk olie, og jeg tænker, den må være 100% ok til mad, når Ikea sælger den sådan. Den koster iøvrigt kun 27kr for en halv liter

_________________
/Steen

Drejer siden oktober 2015
Killinger KM1400,Scheppach HMS 1070,Bosch GTS 10 XC, Elechtra Bechum BAS 250


Top
 Profil  
 
Indlæg: 27 sep 2017, 00:15 
Offline
Ny bruger

Tilmeldt: 23 feb 2017, 12:35
Indlæg: 1
Jeg kan se at der stadig er gang i tråden. Jeg vil bare sige at jeg har et skærebræt i ahorn, som bruges dagligt, og der er ikke 'fordybninger' i det. Det er for resten lavet da jeg var i lære i 1964.


Top
 Profil  
 
Vis indlæg fra foregående:  Sorter efter  
Skriv nyt emne Svar på emne  [ 12 indlæg ] 

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 1 gæst


Du kan ikke skrive nye emner
Du kan ikke besvare emner
Du kan ikke redigere dine indlæg
Du kan ikke slette dine indlæg
Du kan ikke vedhæfte filer

Søg efter:
Hop til:  
POWERED_BY
Danish translation by Olympus DK Team