Når talen falder på hvordan man (måske) kan få en Kuksa tæt, er uendelighedens valg jo til rådighed.
jeg har igennem tiden - med stor overbevisning hørt om bl.a følgende "Ufejlbarlige" metoder (BL.a)
1: Kaffe, neddyk kuksaen totalt i KOGENDE KAFFE i ca. 20 min, og læg den derefter i varmt - rent vand, og lad den køle helt af. metoden skal evt. gentages flere gange.
2: The, samme procedure som (1)
3: Kernemælk : Neddyb Kuksaen i varm kernemælk i et døgn. Læg den derefter i lunt vand, og lad den køle ned. Afvaskes i rent vand, og tørres ud i en papirpose med tørre træspåner. (Spånerne skal skiftes ofte for at forhindre mugdannelse)
4: Kog en "hvedevælling" og neddyb Kuksaen i vællingen, og lad den "småsimre" i vællingen i ca 3 timer. Tag derefter Kuksaen op og lad den køle af - UDEN af afvaske den. lad den stå et døgns tid, og skyl den derefter grundigt af i KOLDT vand, og lad den tørre helt - uden træk og i skyggen.
5: Kog Kuksaen i saltvand (svag kogning) uden låg, så saltkonsentrationen stiger efterhånden som vandet fordamper. Når vandet er fordampet såpas meget at Kuksaen ikke længere er neddykket, tages den op og lægges i ferskvand i et døgn. Det skal være "håndvarmt vand" og det hele skal stilles således at afkølingen sker langsomt.
Skyl derefter Kuksaen under rindende ferskvand, og stil den til tørring i en papirpose med tørre træspåner. Spånerne skel skiftes dagligt, for at undgå mug.
Der er også andre metoder, men dem kan jeg ikke huske i detaljer mere. Dog en enkelt : Tag 1 del Hjemmebrændt sprit (80-90 % alkohol) og bland det i 1 del kaffe. Fyld Kuksaen op med dette bryg, og efterfyld ofte da blandingen både fordamper, har tendens til at blive drukket, og også at blandingen let trænger igennem Kuksaens vægge, specielt hvis den er snittet "på langs" af træets årer.
_________________
Bjørn AndersenModus operandi: Træ- og alt det hyggelige omkring træ
https://www.facebook.com/profile.php?id=100003985820262