Jeg har eksperimenteret med spritbehandling med gode resultater, og har nu også gennemført et par forsøg med kogning. Jeg har kogt i 1 time og ladet emnet afkøle i vandet indtil næste morgen.
Fælles for forsøgene med sprit og kogning er, at mine skåle gerne vil flyde ovenpå, og for at få dem dykket helt ned, har jeg lagt nogle kraftige bolte i skålene, primært bolte af rustfrit stål. Ved spritbehandling har der ikke været misfarvninger eller tegn på rustangreb.
Mit første forøg med kogning var en poppelskål, der kom gennem behandlingen uden væsentlige misfarvninger og uden tegn på rustangreb på boltene.
I går kogte jeg en ahornskål, og da jeg tog den op af suppen i morges var den lige så rød som en mursten, og der var tegn på angreb på enkelte bolte. Jeg har søgt lidt, og fundet at man kan farve ahorn (og andet træ) med jernforbindelser, ofte i kombination med syrer, og der er mange varianter på nettet hvor farvningen skaber en flot åretegning på ahorn, så farvning er et emne der er værd at afprøve.
Jeg har overvejet, om syreindholdet i ahorn er særlig stort. Jeg har smagt på ”suppen”, men den virker ikke specielt sur, så jeg kan ikke forklare, hvorfor jeg har fået så forskellige resultater med poppel og med ahorn.
PS. Nu er skålen ved at tørre lidt på overfladen, og den er ikke længere helt så rød som en mursten, men farvenuancen er stadig ovre i murstensgenren.
Kommentarer er velkomne, også forslag til at holde skålen neddykket under kogning.
_________________ Med venlig hilsen Steen
|