Kaj Petersen skrev:
Hej Bjørn A.
Jeg tror vi taler helt forbi hinanden. Jeg kunne aldrig drømme om at bruge teakoil til noget som helst.
Jeg påpeger netop at jeg ikke kan finde ud af hvad der senere bliver afgivet af stoffer fra produktet, og det synes jeg
er helt galt., og det er det der er min kritik. Har nok ikke været tydelig nok.
For at skære det endnu mere ud i pap: Producenterne burde i deres datablade fortælle hvad der bliver frigivet senere, når produktet er blevet påført, tørret og hærdet.
Hvilke påvirkninger bliver vi udsat for, et halvt år efter at møblerne, eller alt muligt andet er smurt ind i teakoil, eller andre produkter for den sag skyld.
Det minder mig lidt om et firma der for nogle år siden solgte et produkt til behandling af indvendigt træværk. Firmaet var et eller andet med Rento... Det viste sig bare at folk der havde brugt det, ikke kunne opholde sig i deres huse fordi
midlet blev ved med at afgive alle mulige mystiske ting til miljøet.. Firmaet havde desuden svært ved at indrømme noget ansvar i den forbindelse.
Håber jeg har gjort mig selv forståelig.
hej kaj,
Tingene er såmænd klare nok for mig, jeg har arbejdet med den slags kemi i mange år, og selv om sikkerhedsdatabladene har sine mangler i at beskrive efterfølgende - potentielle risici, er de jo nok det tættest man kommer til noget regulær information som man så kan forholde sig til.
Om Vindruekerneolie etc. er koldpresset, om madolie er kemisk beskrevet(sikkerhedsdatablad) ændre jo ikke på det faktum at "organiske" olier alle kan "harske" - også i "hærdet tilstand" idet der ved højt fugtindhold i olielaget dannes en emmulsion som kan være "redekasse" for bakterier.
Det har jo altid været et "problem" at det er svært at "vaske op" efter brug, uden at al den påførte olie også forsvinder - og det er jo også derfor at f.eks. madolier er dejlig nemme at bruge i salatskåle etc. Det tager kun sekunder at påføre et nyt lag efter brug, og træet bliver jo bare kønnere efterhånden som det imprægneres over tid.
Mange steder rundt omkring i verden hvor man bruger træskåle til supper/ris etc. skolder man jo bare træet, den ringe mængde olie som kommer på træet stammer fra maden, og er sædvanligvis "vandoløselig" (Forkert udtryk, men dækker over at olien ved forhøjet temperatur meget let fjernes fra træet).
Dermed er man - i min verden, tilbage ved det centrale, "Hvorfor bruge noget som i udgangspunktet kan involvere en risiko - når det kan undgås"
_________________
Bjørn AndersenModus operandi: Træ- og alt det hyggelige omkring træ
https://www.facebook.com/profile.php?id=100003985820262