www.woodturning.dk

WoodTurning.dk et forum for alle med interesse i trædrejning
Dato og tid er 28 mar 2024, 11:01

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]




Skriv nyt emne Svar på emne  [ 6 indlæg ] 
Forfatter besked
Indlæg: 11 jan 2022, 17:19 
Offline
spånbunke

Tilmeldt: 26 jan 2021, 19:32
Indlæg: 139
Geografisk sted: Nykøbing F.
Jeg drejer segmenter i rimelig stor diameter omkring 30 cm. Når jeg starter med at få hjørnerne af bruger jeg et almindeligt skåljern f.eks. 13 mm. Jeg har brug for at få en meget lige og jævn overflade, så det er ikke skåle og vaser med afrundet form jeg laver. Jeg er ny i trædrejning og en del er naturligvis manglende evner, men det er i al fald svært at undgå små bump hvis der er lange lige stykker. Da emnet er forholdsvis stort er en mejsel udelukket. Jeg har brugt et kraftigt stemmejern som jeg har lavet en noget stejlere vinkel på og så skraber jeg med graten som laves på den flade side. Jeg har ofte en negativ vinkel på overfladen så det er lidt en NR skraber. Da den er 4 cm bred så giver den en rigtig god udligning med små bump. Men det er jo nødvendigt at slibe hele tiden. Måske fordi jernet ikke er hårdt nok selv om det er en meget kraftig og normalt meget længe holdende stemmejern (Hultafors HDC).

Jeg har set mange videoer af segment drejere og mange bruger carbid platter efter hvad jeg kan se eller andre skrabere. Årene når man drejer segemnter (sådan som mine vender og sådan som de ofte vender) er at de løber i samme retning som træet drejer, så det er som at høvle. Når man rammer starten af en segment så drejer man lidt op i træet og når man passere midten så drejer man ned, men der er ikke den samme tendens til at flosse som når man drejer skåle. Og det er ydersiden jeg taler om.

Er der nogen er har erfaring med at dreje med platter og gerne segmenter. Min tanke var at have en lige platte som lavede den meste udligning og så ført til sidste at bruge det brede stemmejern. Og har I erfaring med om det er som skraber eller som NR skraber.

Og dem der synes det ikke er at dreje hvis man bare skraber I må også gerne skrive om det. Jeg tager imod alle de erfaringer og input jeg kan få.

mvh
Henrik


Top
 Profil  
 
Indlæg: 12 jan 2022, 17:23 
Offline
håbløs træ krammer
Brugeravatar

Tilmeldt: 16 jun 2010, 13:22
Indlæg: 2448
Geografisk sted: Ballerup
Hvis du bruger platter skal du slibe meget mere for at få et godt slut resultat. Lære du at bruge en dreje jern og slibe det kan du typisk starte med at slibe med højere korn og bruge langt mindre tid på det kedelige sliberi.

_________________
Man skal lære af andres fejl, livet er for kort til at lave dem alle selv

Stratus FU180 svinger mit træ rundt

aktiv bruger af narko gasser!


Top
 Profil  
 
Indlæg: 13 jan 2022, 15:29 
Offline
håbløs træ krammer
Brugeravatar

Tilmeldt: 16 jun 2010, 13:22
Indlæg: 2448
Geografisk sted: Ballerup
Her kan du lære at dreje med et dreje jern af mesteren selv

https://youtu.be/9BH41jx05KI

_________________
Man skal lære af andres fejl, livet er for kort til at lave dem alle selv

Stratus FU180 svinger mit træ rundt

aktiv bruger af narko gasser!


Top
 Profil  
 
Indlæg: 13 jan 2022, 19:56 
Offline
håbløs træ krammer
Brugeravatar

Tilmeldt: 20 sep 2011, 12:25
Indlæg: 1186
Geografisk sted: Skjern
Selvfølgelig er det da lidt fascinerende, at han kan bruge så mange forskellige værktøjer -og slibninger, men en begynder/let øvet vil da -imo - blive mere forvirret end han/hun måske var i forvejen.
Ingen tvivl om at Raffan er endda meget dygtig, men lige præcis på skåldrejning synes jeg der er mere at hente hos Glenn Lucas, som er så dejlig let at forstå -og sikker (han drejer vel også noget der ligner 1000+ skåle om året).
Nils Frederiksen


Top
 Profil  
 
Indlæg: 14 jan 2022, 10:01 
Offline
spånbunke

Tilmeldt: 26 jan 2021, 19:32
Indlæg: 139
Geografisk sted: Nykøbing F.
Tak for de velmenende råd. Jeg har set hundrede vis af youtube drejninger og lidt hænger der selvfølgelig på, men at se det gjort er ikke ensbetydende med at jeg så lige går ud og gør det 1:1 bagefter ude i værkstedet. Og Lars "den kedelige" er min faste mentor på mail. Hvis jeg skulle dreje en skål ville jeg også bruge et skåljern, og til spindel arbejde hvor årene løber i bænkens længderetning og diameteren ikke er for stor vil jeg bruge en mejsel til sidst i al fald. På segmenter, sådan som jeg laver dem i al fald, der er åreretningen i drejeretningen. Og det er den hele tiden, så jeg tænker at det ikke er lige så sart over for oprifter som ved en skål der rammer endetræ. Lige når man starter en ny segment så drejer man "opad" i årene og når midten af segmentet nås drejer man nedad. Men umiddelbart så giver stemmejernet i al fald en OK overflade.

Men det er som nævnt segmenter jeg har tænkt at gøre det mest i og der har jeg behov for at kunne lave en helt lige flade, og derfor har jeg brugt et stemmejern med grat til at udligne de bump der måtte komme. Det er ydersiden af emnet jeg tænker på. Min tanke var at en platte var et mellemstadie inden den brede stemmejern, for jeg har skullet dreje et godt stykke tid med det stemmejern, og det er nok lige så meget mine manglende evner med skåljernet.

Måske det mest er blandt segmentdrejere at platter bruges, det er i al fald rimelige udbredt på youtube.

Så jeg kan måske spørge lidt mere specifikt.

På platter så er det vel ikke graten man drejer med men selve plattens skarphed? Hvordan har det indflydelse på overfladen, bliver den lige så god som med en grat, eller er det bare fordi at graten er mere effektiv?

Hvad med NR platter giver den bedre overflade?

mvh
Henrik


Top
 Profil  
 
Indlæg: 14 jan 2022, 21:41 
Offline
håbløs træ krammer
Brugeravatar

Tilmeldt: 20 jun 2010, 19:17
Indlæg: 4539
Geografisk sted: Gislev
Kun lige en kommentar til fænomenet NR-karbidplatter.

NR-skrabere (altså stål, ikke karbid) fungerer fint til finish inden pudsning fordi de har en lille men pivskarp grat.
Karbid kan så vidt jeg ved ikke danne en grat.
Den negative vinkel må altså alene tjene til at gøre platten mindre agressiv ved vandret brug.

VH, Lars

_________________
Pejsebrændeforædler


Top
 Profil  
 
Vis indlæg fra foregående:  Sorter efter  
Skriv nyt emne Svar på emne  [ 6 indlæg ] 

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 2 gæster


Du kan ikke skrive nye emner
Du kan ikke besvare emner
Du kan ikke redigere dine indlæg
Du kan ikke slette dine indlæg
Du kan ikke vedhæfte filer

Søg efter:
Hop til:  
cron
POWERED_BY
Danish translation by Olympus DK Team