Da der ikke findes objektive bedømmelses-kriterier for drejejern, kan du ikke regne med noget klart svar. Et par hints og pointer kan du derimod godt få.
1) Hårdhed er ikke nær så vigtigt for brugbarheden som du vist antager. Det svære er ikke at lave hårde drejejern men at lave en legering, der både er sej, slidstærk/hård og let at skærpe.
3) Langt vigtigere end forskellen mellem de nævnte stållegeringer er udformningen af udfræsningen og den måde, du sliber jernet på (og selvfølgelig drejeteknikken).
2) Den væsentligste forskel på de fancy ståltyper og almindeligt M2 er, at de avancerede typer skal slibes med længere mellemrum. Jeg kommer lige ude fra værkstedet og har drejet en mindre skål. Drejejernet (dyrt pulverstål) var ikke i nærheden af at være sløvt, men før jeg tog den sidste, fine spån fik jernet lige en hurtig opfriskning på bænksliberen. Det samme ville jeg have gjort med et M2-jern.
3) Pulverstål er brygget på elementer, der ikke ville kunne "røres sammen" på normal vis men kun legeres netop som pulver og under enormt tryk. Derfor er lidt over 20% af mine PM-jern alt muligt andet end jern, deraf den høje slidstyrke - og den gustne pris.
VH, Lars
_________________ Pejsebrændeforædler
|