Naaahh. Altså mineralsk olie er selvfølgelig lavet af det, man pumper op af jorden en ikke-planteolie, men derfor kan den nu godt være "food safe", og dét er den rene, raffinerede udgave, der sælges på apoteket under navnet paraffinolie.
Paraffinolie indeholder ikke opløsniningsmiddel, og da man hælder det i folk med forstoppelse på sygehuse og plejehjem hver dag, kan det vel godt betragtes som sikkert.
Navnet spiller på oliens manglende affinitet, dvs. at den ikke forbinder sig med noget. Det gør den til det perfekte smøremiddel til tarme - den ryger simpelthen lige igennem.
Heldigvis kan den godt blandes op med bivoks og give et stabil pasta, når den køler ned, men de to ting forbindes altså ikke kemisk.
Deri ligger også dens svaghed som jeg ser det - den hærder altså ALDRIG.
Andre (billigere) udgaver af mineralsk olie som f.eks. symaskine/cykelolie og Borups Hvid Vaselineolie kan muligvis indeholde uønsket kemi. Deklarationen er umulig at afkode for ikke-kemikere, så dem ville jeg ikke bruge ved kontakt med mad.
VH, Lars
PS: Hvis man er gode venner med engelsk, er der en god forklaring her:
https://en.wikipedia.org/wiki/Paraffin